Пост - други део (8. разред)

 

Васкрсење Христово

Васкршњи пост почиње Чистог понедељка и траје до Лазареве суботе – 40 дана. На њега се надовезује и Страсна седмица, тако да укупно трајање овог поста износи 48 дана. Завршава се Васкрсом, те се зато и зове Васкршњи пост. Назива се још и Часни пост јер обухвата време страдања Христовог и распињања на Часни крст; Велики пост – јер траје дуже од свих; Велика четрдесетница – због дужине трајања.

Пости се на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава уље и вино. На Благовести (уколико не падну у Страсну седмицу) и Цвети, дозвољна је риба. Додатно разрешење на уље и вино је и на Обретење главе Св. Јована Крститеља и на Младенце. Прва три дана овог поста (понедељак, уторак и среду), до свршетка Литургије пређеосвећених дарова, ништа се не једе. Ко то не може, једе хлеб и течност (чај или компот) и то тек после вечерње службе. На Велики четвртак, једе се једном дневно и то после свршетка Свете Литургије. На Велики петак се не једе ништа. На Велику суботу, по завршетку Литургије хлеб и вода (сухоједење). Иза Васкршњег поста, који се завршава у петак шесте седмице поста (пред Лазареву суботу), долази Страсна седмица, у коју се исто пости, посвећена страдању и смрти Господа Христа.

Свети Петар и Павле


Петровски пост почиње у Недељу свих светих (8 дана након Духова) и траје до Петровдана, јер је посвећен Светим апостлима Петру и Павлу. Пошто је његов почетак покретан (датум зависи од Васкрса) а крај непокретан (увек пада 12. јула – 28. јуна по старом календару), дужина овог поста варира, па може трајати најмање свега осам дана, а највише шест недеља. 

Успење Пресвете Богородице

 

Госпојински пост је посвећен Пресветој Богородици и траје од 14. до Успења Пресвете Богородице (Велика Госпојина) 28. августа (1-4. по старом календару). Он је најкраћи по трајању и најблажи по строгоћи. 

Рођење Христво - Божић

 

Божићни пост се назива и Мала четрдесетница јер траје четрдесет дана као и Васкршњи. Он увек траје једнако и завршава се празником Рођења Христовог – Божићем. Овај пост има улогу да вернике достојно припреми за прославу Рођења Исуса Христа. По строгости је сличан Петровском посту.

Наставник Саша Васић

Comments