Светотајински живот Цркве (7. разред)

 

Христос причешћује апостоле у Царству Небеском

Наша Православна црква је пре свега заједница Бога и његовог верног народа. Бог на свој народ излива своју неизмерну љубав и благодат, дајући му многе дарове. У те дарове се убрајају и Свете Тајне. То су свештене радње које су од Господа предате Цркви на усавршавање верних и изградњу заједнице. Те Тајне су оно што сваки православни хришћанин испуњава у свом животу и без чега не може узрастати у заједници са Богом. Врше се као Црквени обреди и неопходне су за човеково спасење и избављење од греха. Њихов циљ је посвећење чланова заједнице верних, привођење Богу, а самим тим и посвећење за вечни живот у Царству Небеском. Оне су видљиви пут којим нам се пружа невидљива Благодат Светог Духа.

Светих Тајни Цркве има небројано много и може да их чини све што се односи на побожни и црквени живот православних хришћана. Свети апостол Павле је писао о многим тајнама које чине наш живот: „тајна вере“, „тајна воље Божје“, и уопште сваки благодатни дар Божји је називао „тајном“. Из практичних разлога одређено је седам Тајни у Цркви и то су:

-          Крштење;

-          Миропомазање;

-          Исповест (Покајање);

-          Причешће;

-          Брак;

-          Свештенство;

-          Јелеосвећење.

Свака од ових тајни има улогу освећења човека или заједнице, и служи да приведе верне ка Христу и ка Спасењу. Верници који учествују у Светим Тајнама могу рећи да воде Христов живот јер успомоћ њих изграђују заједницу са Христом, а преко њега и са Оцем и Светим духом. У њима учествује Света Тројица. Њихова улога је и припрема и посвећење народа да кроз црквени живот постану чланови Царства Небеског.

Свете Тајне су успостављене од времена нашег Господа Исуса Христа и његових апостола. Неке од њих је Христос установио (нпр. Свето Причешће), а неке су постојале и раније, али их је благословио (Брак, Свештенство...) или учествовао у њима (нпр. Крштење). Господ је након свог Васкрсења заповедио апостолима: „Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа.“ То је била заповест да сви народи приме Крштење, а са њим и све остале Тајне, јер Крштење представља црквено рођење. Дакле, Христос је преко својих апостола позвао све народе да учествују у Светим Тајнама, како би читав свет постао једна велика заједница верних – Црква Христова.

Наставник Саша Васић

Comments