Крштење Христово - Богојављење (6. разред)

 

Гистав Доре "Јован Крститељ крсти Исуса"

Када је имао тридесет година, Исус Христос је пошао Јовану Крститељу да га он крсти на реци Јордану. Јован се подвизавао близу реке Јордана и крштавао људе, проповедао покајање говорећи да се приближило Царство Божије. Он је био пророк јер је проповедао долазак Сина Божијег у свет и Царство Божије. Пророк Јован је био она личност о којој су још давно говорили пророци да ће се он појавити пред сам долазак Месије, као и то како ће живети у пустињи и подсећати људе на долазак Исуса Христа. Јован Крститељ је рођен кад су његова мати Јелисавета и отац Захарија били толико стари да природно нису могли више да имају деце. Но Господ се јавио Захарији кад је овај служио у Јерусалимском Храму и рекао му да ће он ипак добити сина и да му да име Јован. Рекао је још да ће он бити велики и назваће се пророк Бога Вишњег. Крштавајући људе, Јован је најављивао да се приближио долазак Христа, тј. рођење спаситеља света. Крштење Јованово је било подстрек људима да се људи покају, тј. да увиде да не могу постојати без Бога. На тај начин их је припремао за долазак Сина Божијег у свет. Истовремено им је говорио да он (Јован) крштава водом, а да ће Христос, Син Божији, крштавати људе Св. Духом.

Свети Јован Крститељ
 

Једног дана дошао је и сам Исус Христос Јовану да га овај крсти. Док је Јован крштавао Исуса, у тај час се појавио Дух Свети у виду голуба и сишао на Исуса, док се с неба као удар грома чуо глас Бога Оца који је говорио: “Ово је Син Мој љубљени у коме сам све благоизволео и благословио”. Св. Јован је познао да је Исус из Назарета Син Божији, Христос, који је требало да дође на свет и да оснује Царство Божије. То је он посведочио и другима говорећи: “ Онај који ме посла да крштавам водом он ми рече: На кога видиш да силази Дух и остаје на њему то је онај који крштава Духом Светим. И ја сам видео и засведочио да је он Син Божији” (Јн 1, 32-34). Исус се назива Христом зато што је на њему Дух Свети. Исусово крштење и силазак Духа Светог на њега показали су да је он у заједници с Богом Оцем, тј. да је Син Божији. На овај начин Христос је и нама показао да ако и ми желимо да будемо синови Божији у заједници с Њим, треба да се крстимо водом и Духом Светим. Јер, Дух Свети својом делатношћу нас сједињује са Сином Божијим, а преко њега са Богом Оцем. Зато се сви они који су крштени Духом Светим називају хришћани, тј. зато што су помазани Духом Светим и тиме сједињени са Сином Божијим. Јер, у Старом завету Дух Божији се давао изабраним људима кроз помазање уљем и мирисима.


Приликом Христовог крштења, открио се Бог који је Св. Тројица: Син који се крштавао, Дух у виду голуба и Бог Отац кроз глас с неба. Том приликом је откривена воља Божија, тј. воља Бога Оца о свету и његовом спасењу у Христу.

  - преузето из уџбеника "Православни катихизис за 6. разред основне школе", еп. др Игнатије Мидић -

Наставник Саша Васић


Comments