Аврам и Божји позив – други део (5. разред)

 Након неколико година, Бог је ставио Аврама на искушење, тј. на неку врсту провере јер је хтео да испита његову веру. Рекао му је да се спреми заједно са својим сином и оде у земљу Морију и тамо Му принесе сина Исака као жртву. Аврам устаде рано, оседла свог магарца, поведе сина и још двојицу слугу, те пођоше на пут. Никоме другоме није рекао да ће на жртву морати да принесе свог сина; то је знао једино он. Нацепали су дрва за жртву, јер се тада жртва Богу приносила тако што се спаљивала на жртвенику.

Гистав Доре, Искушавање Аврама

Након три дана пута, Аврам рече својим слугама да остану на том месту с магарцем, а да ће он са дечаком отићи да се помоле Богу на једном месту, па ће се вратити након молитве. Своме сину је дао да носи дрва за жртву, а он је носио бакљу и нож. Док су се пели, Исак га је питао: „Оче, ево огња и дрва, а где је јагње за жртву?“ , јер није знао да ће он бити жртвован. „Бог ће се, сине, постарати за јагње себи за жртву“, одговори стари Аврам.

 

А када дођоше на место које је Бог одредио, Аврам начини жртвеник, стави дрва на њега, па веза свог сина и положи га преко дрва на врх жртвеника. Потом пружи руку и узе нож да га убије. Али анђео Господњи позва Аврама са неба и рече: „Авраме Авраме! Не дижи руке своје на дечака и не чини му ништа, јер сада познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина јединца свога, мене ради.“ Аврам подиже главу и погледа око себе. Угледао је овна који се заплео у жбуњу роговима. Он пође тамо, узе овна и принесе га на жртву уместо свога сина.

Анђео Господњи се опет обрати Авраму и рече: „Кад си овако учинио и ниси пожалио сина јединца свога, заиста ћу те благословити и потомство твоје ћу веома умножити, да га буде као звезда на небу и као песка на обали морској, и наследиће потомство твоје градове непријатеља својих. И благословиће се у потомству твоме сви народи на земљи, кад си послушао глас мој.“ Тада се Аврам врати слугама и отидоше заједно.

Размислимо: зашто је Аврам пристао да жртвује свог сина Исака? Не можемо рећи да га није волео. Напротив, Аврам и Сара су се целог живота молили да добију децу и Бог им је најзад услишио ту молитву. Бог је знао да га Аврам воли и да ће због њега поћи макар и у смрт, или да ће остати без свог сина јединца ако му то буде тражио. И заиста, старац је на то пристао без поговора. Ипак, Божја љубав према Авраму и Исаку је победила јер је прекинуо жтрвовање у последњем тренутку. Када је видео да му је веран до краја, рекао му је да не жртвује дечака. Тиме што Бог није дозволио Авраму да принесе Исака на жртву, Бог је показао да он човеку не жели смрт. Бог не тражи од људи верност и љубав да би их жртвовао себи, него да би људи имали живот вечни.

Аврам и Исак су били слика Бога Оца и Сина и њихове љубави према нама. Господ Исус Христос је Божји Син Јединац кога је Отац даровао нама људима. Син Божји је постао човек и умро да би људе и читаву природу спасао од смрти и привео Богу. А нема веће љубави од те коју нам је Бог даровао кроз свога Сина Исуса, кроз његов живот, смрт и Васкрсење, како би свако од нас имао вечни живот у заједници са Богом.

Наставник Саша Васић

Comments