Физичке и хемијске особине крбоксилних киселина
* Карбоксилне киселине које садрже до три С-атома на собној температури су течности, оштрог мириса и добро растворне у води. Са порастом С-атома у угљоводоничном низу, опада поларност, па самим тим киселине са већим бројем С-атома се слабо растварају у води (и другим поларним растварачима).
Хемијске реакције:
* Дисосују у води дајући као катјоне искључиво позитивне јоне водоника:
CH3-COOH CH3-COO-
+ H+
* Реакција неутрализације:
CH3-COOH + K+OH-
CH3-COO-K+
+ H2O
калијум-етаноат (калијум-ацетат)
* Реакција карбоксилних киселина са металима
2CH3-COOH + 2Na
2CH3-COO-Na+
+ H2
натријум-етаноат
* Реакција са солима угљене киселине:
2CH3-COOH + Na2CO3
2CH3-COONa
+ CO2
+ H2O
натријум-етаноат
Comments
Post a Comment