Основни појмови о књижевном (стандардном) језику; раслојавање језика

 Драги ученици, 

О основним појмовима књижевног (стандардног) језика доста сте научили у основној школи. Време је да се подсетимо одређених знања. Пре свега, раздвојићемо појам књижевног (стандардног) језика од говорног.  

Док се књижевни језик заснива на скупу правила, дакле, стандардизацији и строгом поштовању норме, говорни језик често одступа од граматичких и правописних правила.

Зато се каже да је књижевни језик затвореног типа, јер је ограничен правилима и језичком нормом. Језичка норма је скуп правила везаних за употребу једног језика. Језичка стандардизација је процес утврђивања језичке норме ради стварања стандардног (књижевног) језика. Дакле, да би један књижевни (стандардни, нормативни) језик био тачно утврђен, мора проћи кроз процес стандардизације која је условљена постојањем норме, тачно утврђеног језичког стандарда или закона.

За разлику од књижевног језика, говорни је услед територијалног, функционалног и социјалног раслојавања и те како отворен и подложан променама.

Већ смо научили да је територијално раслојавање језика условило појаву дијалеката, различитих народних говора (сетимо се књижевних и некњижевних дијалеката, Вукове реформе и сл.). Уколико се желиш присетити градива у вези са Вуковом реформом писма и правописа и историје језика из основне школе, то можеш учинити кликом на следећи линк: https://nastavanadaljinu.blogspot.com/2021/05/8.html

Дијалекти су народни говори везани за одређену територију. Одликују се одступањем од стандардне норме (граматичких и правописних правила прописаних језичком стандардизацијом). Дијалекте одређеног језика проучава посебна лингвистичка дисциплина - дијалектологија.

Функционално раслојавање језика условљава појаву различитих функционалних стилова (присети се функционалних стилова - разговорни, научни , публицистички/новинарски, књижевноуметнички, административни). 

Социјално раслојавање може бити везано за језик одређене струке (социолекти). За стручни језик одређене професије употребљава се термин жаргон и сленг. Тако, рецимо, постоји медицински жаргон, наравно, везан за језик медицинске струке. Понекад се у оквиру социјалног раслојавања може јавити и тзв. индивидуално раслојавање (идиолект). 

Наставница Ана Хранисављевић




Comments