Свете Тајне Крштења и Миропомазања (7. разред)

Крштење руског кнеза Владимира

 

Да бисмо и ми дошли у заједницу с Богом и тако постали бесмртне личности, потребно је да остваримо заједницу са Христом. Зато што је Господ Исус Христос пројава Бога у свет. Мимо Христа нико не може остварити заједницу с Богом. Ко не оствари заједницу с Богом не може живети вечно. То може да учини сваки човек ако постане члан Литургијске заједнице. На који начин може човек да постане члан Цркве, тј. Евхаристије, Литургије?

Да би човек постао члан Цркве, потребно је, најпре, да човек то слободно жели. Са слободом обично иде и вера човека у то да се у Цркви остварује заједница са самим Богом, а самим тим и вечни живот. Зато што је Евхаристија икона будућег Царства Божјег које се још није у потпуности остварило. Да би веровао и постао члан Литургије, човек тражи да има и неке доказе о томе да се у Цркви заиста постиже ослобођење од смрти. Због тога су хришћани одувек објашњавали своју веру. Тим објашњењем желели су да убеде друге људе да се учешћем у Литургији, тј. у Цркви човек и природа ослобађају од смрти.

У том циљу је и у претходним разредима настојано да се покаже то да је Црква, као посебан начин постојања људи, заиста место спасења од смрти човеку и природи. Да се Бог сада открива у Цркви и као Црква, док поново не дође у сили и слави. Будући да је Црква заједница људи с Богом преко Христа који је Син Божји и човек као и ми, посебан акценат је дат на објашњењу заједнице човека с другим човеком и шта нам она доноси. Сетимо се само прича које указују на заједницу човека са другим човеком? Како гледамо на човека кога волимо и како се ми осећамо кад нас неко воли? Како изгледа природа кад се нађе у заједници двеју личности које једна другу воле? А како опет када те заједнице љубави нема? Све ово треба да нам послужи да разумемо Литургију као заједницу Сина Божјег Христа с Богом Оцем и нас који смо постали део те заједнице. Искуство заједнице с другим човеком, такође треба да нам послужи да разумемо литургијску заједницу као заједницу многих људи међу собом. Литургија је икона будућег Царства Божјег. Преко Литургије ћемо разумети, колико је то сада нама могуће, и будуће Царство Божје кога је Литургија икона. Шта је, поред вере и објашњења, још потребно човеку да би постао члан Литургије? Наравно, крштење. Шта је крштење?

Крштење се обавља трикратним погружењем човека у освећену воду у име Свете Тројице: Оца, Сина и Светог Духа. Кроз крштење новокрштени символично умире са Христом и васкрсава с Њим за нови живот. Посредством Св. Духа који се даје кроз миропомазање човек се сједињује са Сином Божјим и постаје и сам Христос, син Божји. Јер реч ,,Христос,, значи помазаник Духом Светим. Духом Светим човек остварује заједницу са Сином Божјим и постаје син Бога Оца. Слично оваплоћењу Сина Божјег када је Син Божји посредством Св. Духа постао човек, Исус Христос. Кроз крштење и миропомазање новокрштени улази у Литургијску заједницу и постаје њен члан. Тачније, Дух Свети својом делатношћу сједињује многе људе са Христом и гради литургијску заједницу која је, иако су многи чланови, један Христос јер сви се сједињују са једним и истим Христом. На овај начин човек постаје посредством Св. Духа члан будућег Царства Божјег и син Божји.

Света Тајна Миропомазања врши се заједно са Светом Тајном Крштења. Ако је Света Тајна крштења наше Васкрсење, онда је Света Тајна Миропомазања наша Света Педесетница – Силазак Светог Духа. Будући да су Васкрс и Педесетница нераздвојни, то се ни вршење ових двеју тајни не може одвајати, те се оне најчешће врше заједно. Код Миропомазања, човек добија моћ с висина, дар Духа Божијег, да би живео новим животом примљеним на Крштењу. Помазује се, као и Христос - Месија, Помазаник Божији. Постаје, као што пишу оци Цркве: "Христос заједно са Исусом." Тако, кроз Свету Тајму Миропомазања, постајемо Христоси, Синови Божији, личности на које се спустио Свети Дух, личности у којима живи и делује Свети Дух.

 

Наставник Саша Васић

Comments